tiistai 30. elokuuta 2016

Kohti jyväskyläläisen burleskin huippuhetkeä!

Tätä kirjoittaessani mieleni on haikea, sillä tänään menehtyi yllättäen yksi suomalaisen burleskiskenen kestotähti, Sir Willy Waterlily. Hänen dramaattinen kuolemansa koskettaa vahvasti burleskitoimijoita niin Suomessa kuin maailmallakin. On hienoa huomata, kuinka läheisiä burleskiyhteisön jäsenet toisilleen ovat, olemme yhtä suurta perhettä. Tämä on ehkä se tärkein syy, miksi olen yhä seitsemän vuoden jälkeen kovin kiintynyt tähän taiteenlajiin: burleskin kautta olen tutustunut toinen toistaan upeampiin ihmisiin ja minut on aina otettu lämpimästi joukkoon.


Burleskin arvoihin vahvasti kuuluvat avoimuus, suvaitsevaisuus ja toisen työn kunnioitus ovat minulle tärkeitä asioita. Kyse on taidemuodosta, jolla on perinteet 1800-luvun loppupuolelle, mutta vasta viimeisen 10 vuoden aikana se on vakiinnuttanut paikkansa myös suomalaisessa kulttuurissa. Vaikka burleski on suht’ uutta meillä ja sen luonteeseen kuuluu rajojen testaaminen ja shokeerauskin, on tärkeää muistaa perimmäiset arvot. Toisten burleskiesiintyjien, oman työn sekä tapahtumajärjestäjien että yleisön arvostaminen on niistä minulle oleellisinta: yritän rakentaa persoonallisia esityksiä, en kopioi kollegan ideoita, otan opikseni palautteesta ja kouluttaudun säännöllisesti kehittääkseni omaa osaamistani. Diivailu ei kuulu tähän lajiin lavan ulkopuolella :). Myös riittävä esitysten harjoittelu on yleisön huomioonottamista - haluan nousta lavalle itsevarmana ja valmiina, sillä tehtäväni on viihdyttää yleisöä mahdollisimman taitavasti.


Olen todella iloinen, että Jyväskylään parin viime vuoden aikana kehittynyt vilkas burleskiyhteisö toimii myös burleskin arvojen mukaisesti. Se onkin ollut toiminnan synnyttäneiden avainhenkilöiden työn punaisena lankana. Työn tulos alkaa näkyä ja meiltä löytyy jo monta hienolla asenteella varustettua oman kylän esiintyjää. Uskon, että jyväskyläläinen burleski näkyy lähivuosina vahvemmin myös kansallisilla - jopa kansainvälisillä estradeilla. Tästä esimakua saadaan tammikuussa ensimmäisessä isossa jyväskyläläisessä burleskitapahtumassamme, jossa paikalliset esiintyjät nousevat lavalle vierailevien tähtien ohella. Maltan tuskin odottaa, että saan paljastaa upeat Ice Breaking Burlesque -esiintyjät teille!

Mallas AtheneEi kommentteja:

Lähetä kommentti